کتیا چیست؟
کتیا (برنامه تعاملی سه بعدی با کمک کامپیوتر) یک نرم افزار طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) چند پلتفرمی است که برای ایجاد مدل های سه بعدی و طراحی محصولات است. این مجموعه نرم افزار توسط شرکت فرانسوی Dassault Systèmes توسعه یافته و توسط IBM در سراسر جهان به بازار عرضه شده است. کتیا که به زبان برنامه نویسی ++C نوشته شده است، سنگ بنای مجموعه نرم افزار مدیریت چرخه عمر محصول Dassault Systemes است.
و به طور گسترده در صنایع هوافضا، خودروسازی و کشتی سازی برای طراحی، شبیه سازی و تجزیه و تحلیل سیستم ها و محصولات پیچیده استفاده می شود.
CATIA در بازار CAD/CAM/CAE با Siemens NX، Pro/ENGINEER، Autodesk Inventor و SolidEdge رقابت می کند.
کتیا مخفف چیست؟
CATIA مخفف Computer Aided Three-dimensional Interactive Application است.
تاریخچه کتیا:
کتیا در سال ۱۹۷۷ توسط سازنده هواپیمای فرانسوی (Avions Marcel Dassault) آوینوس مارسل داسو برای ارائه مدلسازی سطح سه بعدی و توابع NC برای نرمافزار CADAM که در آن زمان برای توسعه جت جنگنده (Mirage) میراژ استفاده میکردند، آغاز کرد.
در طول دهه هشتاد کتیا با استفاده از کاربرانی مانند بوئینگ و شرکت قایق برقی جنرال دینامیک در صنعت هوانوردی و نظامی مورد استقبال گستردهتری قرار گرفت.
داسو سیستمز CADAM را در سال ۱۹۹۲ از IBM خریداری کرد و سال بعد CATIA CADAM منتشر شد.
نسخه ۱ کتیا در سال ۱۹۸۲ به عنوان یک افزونه برای CADAM منتشر شد.
در سال ۲۰۲۲ نیز Catia v5-3DX (3D Experience) که به R2022 (R32) معروف است، از کتیا منتشر شد.
چه شرکت هایی از کتیا استفاده می کنند؟
شرکت بوئینگ، هواپیمای مسافربری ۷۷۷ را با استفاده از CATIA V3 توسعه داد. آنها از خط کامل راه حل های ۳D PLM از Dassault Systems، از جمله CATIA، DELMIA و ENOVIA LCA علاوه بر برنامه های ایجاد شده توسط بوئینگ استفاده کرده اند.
از سال ۲۰۰۱، شرکت هوافضای اروپایی ایرباس از CATIA استفاده می کند.
Bombardier Aerospace، یک سازنده کانادایی هواپیما، برای تمام کارهای طراحی خود از کتیا استفاده کرده است.
بیامدبلیو (BMW)، پورشه، دایملر کرایسلر، آئودی، فولکس واگن، بنتلی موتورز لیمیتد، ولوو، فیات، بنتلی ایجی (AG)، پیاسای (PSA) پژو سیتروئن، رنو، تویوتا، فورد، اسکانیا، هیوندای، کدا اتو، تسلا موتورز، پروتون، تاتا موتورز، ماهیندرا و ماهیندرا لیمیتد تنها تعدادی از خودروسازان متعددی هستند که از CATIA به درجات مختلف استفاده می کنند.
کتیا در کدام حوضه ها کاربرد دارد؟
حرفهای ها در طیف وسیعی از صنایع هر روز از CATIA استفاده می کنند، از جمله:
-
هوافضا
-
معماری
-
خودرو
-
ساخت و ساز
-
کالاهای بسته بندی مصرفی
-
دفاع
-
تجهیزات صنعتی
-
نفت
-
طراحی تاسیسات
-
قدرت فرآیند
CATIA بدون شک یکی از محبوب ترین نرم افزارهای پرکاربرد در زمینه فنی است.
اشتراک سالانه کتیا:
قیمت دقیقی که شرکت شما برای مجموعه نرم افزار کتیا می پردازد بستگی به بسته یا پیکربندی خریداری شده و نوع مجوز شما دارد.
شما می توانید یک پیکربندی استاندارد، که شامل لیستی از پیش تعیین شده از محصولات و ویژگیها، یا یک پیکربندی سفارشی حاوی محصولات سبک a-la-carte خریداری کنید. خرید محصولات افزودنی (Add-On Products) برای بسته نرم افزاری شما نیز به قیمت کلی شما کمک می کند.
CATIA به عنوان مجوز قفل شده (Node-locked licensing) (صدور مجوز را روی یک دستگاه با یک کاربر امکان پذیر می کند) یا مجوز همزمان (Concurrent Software License) (مجوز نرم افزار همزمان نوعی مجوز است که بر اساس حداکثر تعداد کاربرانی است که به طور همزمان از آن استفاده می کنند. به عنوان مثال، اگر یک شرکت ۵ مجوز همزمان خریداری کند، به این معنی است که حداکثر ۵ نفر از کارکنان آن می توانند در هر زمان از نرم افزار استفاده کنند.) بدون هزینه اضافی برای مشتری نهایی در دسترس است.
در انتها، شرکت شما باید برای مدت مجوزی که به شما امکان می دهد از نرم افزار استفاده کنید، هزینه بپردازد.
داسو سیستمز مجوزهای سه ماهه، یک ساله، دو ساله و سه ساله را ارائه می دهد.
با در نظر گرفتن هر یک از این عوامل، می توانید انتظار داشته باشید که خرید اولیه CATIA شما چیزی بین ۲.۵ تا ۹۶ هزار دلار هزینه داشته باشد.
آخرین نسخه کتیا؟
در زمان نوشتن این متن آخرین نسخه منتشر شده نرم افزار کتیا V5-6R2023 میباشد.
برای مشاهده و مطالعه به روزرسانی های اعمال شده در نسخه جدید در اینجا کلیک کنید.
چرا برخی از مهندسین کتیا را به دیگر نرم افزارهای مدلسازی سه بعدی ترجیح می دهند؟
امروزه برنامه های متعدد طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر (CAD/CAM) در دسترس هستند. با این حال، کتیا بدون شک یکی از محبوب ترین نرم افزارهای موجود در بازار است.
-
کتیا طراحی، تجزیه و تحلیل و مدیریت داده محصولات جدید را ساده می کند.
مجموعه جامع راهحلهای طراحی سهبعدی، مهندسی به کمک رایانه (CAE)، طراحی به کمک رایانه (CAD)، ساخت به کمک رایانه (CAM) و مدیریت چرخه عمر محصول (PLM) کتیا گردش کار سریعتر و کارآمدتری را فراهم میکند. به طور خاص، این نرم افزار طراحی، تجزیه و تحلیل و مدیریت دادهها را هنگام طراحی مفهومی و تولید محصولات جدید ساده می کند.
قابلیتهای طراحی بسیار فنی کتیا، آن را به یک برنامه محبوب در میان صنایع تولیدی و سازندگان تجهیزات اصلی (OEM) تبدیل کرده است.
-
کتیا می تواند طرح های بزرگتر و پیچیدهتر را با سرعت بیشتر اجرا کند.
کتیا هم ظرفیت فیزیکی و هم مجموعه ابزار وسیعی را دارد که برای انجام طرح های در مقیاس بزرگ برای محصولات و مجموعه های بزرگتر لازم است. رابط نرم افزار، سریع و قوی است و عملکرد بهینه را برای پیچیده ترین و گسترده ترین پروژه های طراحی ایجاد می کند.
-
کتیا همه کاره و انعطاف پذیر است.
پلتفرم کتیا همه کاره و منعطف است و به شما امکان می دهد بسته خود را مطابق با نیازهای طراحی و ساخت شرکت خود، سفارشی کنید.
داسو سیستمز ده،ها افزونه و ماژول ارائه می دهد که می توانید همراه با ویژگیهای استاندارد داخلی آن برای افزایش عملکرد از آنها استفاده کنید.
چند افزونه و برنامه کمکی محبوب داسو سیستمز عبارتند از:
-
Dymola
-
ICEM Surf
-
CATIA Composer
-
Electre
-
Catelectre
-
SFE Portfolio
-
Reqtify
-
Autosar-Builder
-
CATIA Magic
-
Controlbuild
-
STIMULUS
-
CATIA 3DEXPERIENCE به عنوان یک برنامه مبتنی بر فضای ابری و برنامه نصب شده در محل موجود است.
در سال ۲۰۱۴، داسو سیستمز CATIA 3DEXPERIENCE را منتشر کرد، یک پلتفرم مبتنی بر فضای ابری که شامل مدیریت داده محصول (PDM) همراه با مدیریت چرخه عمر محصول (PLM) است.
CATIA 3DEXPERIENCE به عنوان اولین برنامه با قابلیت فضای ابری شرکتی، متخصصان را در سراسر یک سازمان قادر میسازد تا در طراحی و ساخت بدون نیاز به نصب کتیا بر روی رایانههای شخصی خود با یکدیگر همکاری کنند. ماهیت مبتنی بر فضای ابری این برنامه همچنین امکان همکاری بی نقص را در کوتاهترین زمان فراهم می کند.
-
CATIA شبیه سازی شی را از طریق یک ماکت دیجیتال سه بعدی فعال می کند.
اگر شرکت شما در حال حاضر از شبیهسازی شی در فرآیندهای تولیدی شما استفاده نمیکند، ممکن است زمان و هزینهای را که میتوانید به عملکردهای دیگر واگذار کنید، تلف کنید.
CATIA امکان شبیه سازی شیء پیشرفته را از طریق ماکت های دیجیتالی سه بعدی از محصولات و اشیاء فراهم می کند. به عنوان مثال، میتوانید طرحهای دوبعدی را وارد نرمافزار کنید و بدون نیاز به ترسیم مجدد آنها در پلتفرم سهبعدی، آنها را به صورت تصاویر سهبعدی رندر کنید.
محیط های کاری کتیا:
کتیا محیط های کاری مختلفی را ارائه می دهد که شاید بتوان آنها را ماژول نامید. برخی از پرکاربردترین و مهم ترین محیط کارها و عملکردشان را در اینجا توضیح خواهیم داد:
محیط کار طراحی قطعه (Part Design) نرم افزار کتیا:
ضروری ترین محیط کار مورد نیاز برای مدل سازی قطعات است. این محیط کار کتیا طراحی قطعات مکانیکی سه بعدی دقیق را با یک رابط کاربری بصری و انعطاف پذیر، از طراحی در زمینه مونتاژ گرفته تا طراحی دقیق تکراری، ممکن می سازد.
محیط کار نقشه کشی (Drafting Workbench):
محیط کار نقشه کشی یا پیش نویس به شما این امکان را می دهد که یک طرح یا نقشه مهندسی (CATDrawing) را مستقیماً از یک مدل سه بعدی (CATPpart) یا مجموعه مونتاژ (CATProduct) ایجاد کنید. یک CATDrawing شامل ساختاری شبیه به درخت مشخصات است. فهرست ساختار تمام برگه ها و نماهای موجود در سند را نشان می دهد.
محیط کار مونتاژ (Assembly):
محیط کار مونتاژ، ابزارهایی را برای مدیریت محدودیتهای مونتاژ، مانند مقید کردن و تراز کردن اجزا و همچنین ابزارهایی برای تجزیه و تحلیل مجموعه و اجزای آن فراهم می کند. در کتیا، محیط کار مونتاژ یک ابزار ضروری برای ایجاد محصولات یا سیستم های مکانیکی پیچیده است.
طراحی شکل مولد (Generative Shape Design):
به شما این امکان را می دهد که به سرعت اشکال ساده و پیچیده را با استفاده از ویژگیهای وایرفریم (Wireframe) و سطح، مدل کنید. مجموعه بزرگی از ابزارها را برای ایجاد و ویرایش طرح های گوناگون ارائه می کند. اگرچه ضروری نیست، اما دانش طراحی پارت در استفاده بهتر از این محیط کار بسیار مفید خواهد بود.
محیط طراحی مولد ورق فلز (Generative Sheetmetal Design):
محیط طراحی مولد ورق فلز که با نام محیط ورقکاری نیز شناخته میشود،دارای ابزاری است که به کاربر اجازه میدهد تا انواع دستگاه،سازه،قطعات و… که با ورق ساخته می شود را طراحی کند. از ابزار پرکاربرد این محیط می توان به پرس شخصی اشاره کرد که کاربر می تواند شکل دلخواه و موردنیاز خود را طراحی و سپس از آن برای فرم دادن به ورق استفاده کند؛ همانند شیار های روی بدنه کیس و پاور کامپیوتر.
این به ایجاد، توسعه و تجزیه و تحلیل قطعات ورق فلزی در مهندسی همزمان بین قطعات تا شده (Folded) و گسترده (Unfolded) کمک می کند.
محیط طراحی جوشکاری (Weld Design):
محیط طراحی جوشکاری، یک محیط کاربردی است که مجموعه های جوش داده شده را نشان می دهد. ۱۵ نوع جوش (استاندارد ISO) برای ایجاد جوش، آماده سازی قطعه و حاشیه نویسی مربوطه در اختیار کاربر قرار می گیرد.
طراحی جوش به شما این امکان را میدهد تا جوشها را در مجموعه مونتاژی خود مدل کنید. این نرم افزار یک محیط طراحی بسیار مولد و شهودی را ارائه می دهد که ابزارهای مختلفی را برای برآوردن نیازهای ساخت جوش شما ارائه می دهد.
ایجاد جوش در ماکت دیجیتال سه بعدی به طراح امکان مدیریت پیش مونتاژ دیجیتال، اینرسی جرم، معین کردن فضا و حاشیه نویسی در نقشه مهندسی را می دهد.
محیط طراحی قالب (Mold and Tooling Designer):
محیط طراحی قالب در نرم افزار کتیا برخی از وظایف طراحی قالب را به شکل خودکار انجام میدهد و در تصمیم گیریهای مربوط به یک قالب پیچیده همانند: ارزیابی هزینه مفاهیم ابزار نوآورانه از جمله جهت کشش دقیق، تجزیه و تحلیل ضخامت دیوار، مکان نگهدارنده برای اجکتورها و سیستم های خنک کننده کمک میکند.
شبیهسازی سینماتیک (Kinematic Simulation):
سینماتیک شامل مجموعه ای از قطعات است که توسط یک سری اتصالات به هم متصل می شوند که به آن مکانیسم می گویند. این مفاصل تعیین می کنند که چگونه یک مجموعه می تواند حرکت را انجام دهد. این محیط کار نشان می دهد که چگونه یک مکانیزم در دنیای واقعی حرکت می کند و به بررسی طراحی ماکتهای دیجیتال میپردازد.
در مجموع نرم افزار کتیا دارای بیش از ۹۰ محیط کار و تعداد بسیار زیادی افزونه (Add-On Plugins) در زمینههای گوناگون میباشد و نمی توان در یک مقاله به یکایک این محیط کارها پرداخت، اما در اینجا سعی شد تا توضیحاتی هرچند مختصر درباره پرکاربردترین محیط های این نرم افزار وسیع و جامع قرارداده شود.
ثبت ديدگاه
شما برای ارسال دیدگاه باید وارد حساب کاربری شوید در